Produse CaliVita recomandate in Tuberculoza
Organic Noni 3 linguri de plastic/zi
Zen Thonic 3 linguri/zi
Smokerade 3/zi
ParaProtex 3/zi
Virago 3/zi
Oxy Max 60 de picaturi/zi
Bioharmonex
Tuberculoza este o infectie care afecteaza in primul rand plamanii si care pune in pericol viata. Oamenii au suferit de aceasta afectiune de mii de ani. Semne de tuberculoza au fost descoperite inclusiv in mumiile egiptene si in oase datând de 5000 de ani. Doc Holliday, unul dintre cei mai faimosi pistolari din Vestul Salbatic, a murit de aceasta boala. Denumirea populara a bolii este oftica. La ora actuala, in pofida progreselor facute de medicina, putem vorbi de o pandemie globala de tuberculoza, alimentata de raspandirea virusului HIV-SIDA, a saraciei, de lipsa de acces la serviciile medicale si de aparitia unor noi tulpini ale bacteriei care provoaca boala. Este o afectiune foarte raspandita in lume. Aproximativ o treime din umanitate este infestata cu aceasta bacterie si circa doua milioane de oameni mor anual din cauza ei (in intreaga lume).
Bacteria care da nastere tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis, se raspandeste prin picaturile microscopice de apa eliberate in aer atunci când o persoana cu forma activa a bolii tuseste, vorbeste, rade, canta sau stranuta.
Desi este contagioasa, tuberculoza nu este neaparat usor de luat. De cele mai multe ori, este nevoie de un contact de lunga durata cu o persoana infestata inainte de a te infesta la rândul tau. Chiar si asa, simptomele pot sa apara abia peste foarte multi ani. Este mult mai probabil sa contractezi tuberculoza de la un membru apropiat de familie sau de la un coleg de munca decat de la un strain intr-un restaurant sau in autobuz. De regula, bolnavii care au o forma activa nerezistenta de tuberculoza si care au fost tratati timp de cel putin doua saptamani nu mai sunt contagiosi.
Daca nu este tratata, tuberculoza poate fi fatala. Totusi marea majoritate a cazurilor pot fi tratate, inclusiv cele rezistente la antibioticele recomandate de obicei pentru tuberculoza.
Desi corpul poate gazdui bacteria TBC, sistemul imunitar o impiedica de cele mai multe ori sa devina activa. De aceea, medicii fac o distinctie intre:
- Infectia cu TBC: numita si tuberculoza latenta, care nu cauzeaza simptome si nu este contagioasa.
- TBC activa: care da nastere simptomelor clasice ale bolii si se poate raspandi la alte persoane.
Chiar daca este activa si poate produce leziuni interne, infectia cu TBC poate ramane asimptomatica ani la rand.
Sistemul imunitar incepe sa atace bacteria TBC la 2-8 saptamani dupa infestare. Uneori, bacteriile mor si infectia dispare complet. Alteori, ele raman in corp intr-o stare inactiva si nu genereaza simptomele tuberculozei. In sfarsit, exista si bolnavi la care tuberculoza ia o forma activa.
Simptome
Tuberculoza afecteaza îndeosebi plamanii (caz in care se numeste tuberculoza pulmonara), iar primul (si singurul) indiciu al aparitiei bolii este de regula tusea. Printre celelalte simptome ale tuberculozei active se numara:
- Tusea care dureaza trei saptamani sau mai mult si care este insotita de secretii decolorate sau cu sange.
- Frisoane
- Oboseala
- Pierderea apetitului
- Transpiratii nocturne
- Dureri in timpul respiratiei sau al tusei (pleurezie)
- Febra usoara
- Pierderea neintentionata in grutate
Tuberculoza poate afecta si alte parti ale corpului, inclusiv maduva spinarii, oasele, sistemul nervos central, incheieturile, sistemul limfatic, muschii, si sistemul urinar.
Ea se poate raspandi in intregul corp, atacând simultan numeroase organe si sisteme fiziologice.
Infectia inactiva
Sistemul imunitar intra in actiune la 2-8 saptamani dupa infestarea plamanilor cu Mycobacterium tuberculosis. Celulele macrofage specializate (celulele albe din sange care ingereaza microorganismele daunatoare) incep sa inconjoare bacteriile tuberculozei in plamani. Daca au succes, bacteriile astfel inconjurate pot ramane ani la rand intr-o stare inactiva. In astfel de cazuri, analizele pentru tuberculoza ies pozitive, dar persoanele nu manifesta simptome si nu sunt contagioase.
Tuberculoza activa
Exista factori care pot slabi sistemul imunitar, cum ar fi procesul de imbatranire, chimioterapia, boli precum HIV/SIDA, consumul de droguri sau de alcool, malnutritia si folosirea de lunga durata a unor medicamente precum corticosteroizii. Sub influenta acestor factori, circa 10% dintre persoanele care au tuberculoza latenta fac la un moment dat forma activa a bolii. Riscul este cu adevarat mare in primul an dupa infestare, dar boala poate izbucni chiar si cateva decenii mai tarziu.
Pe masura ce mecanismele de autoaparare ale sistemului imunitar cedeaza, bacteriile TBC incep sa distruga macrofagele pentru a putea suparvietui. De aceea, celulele albe se grupeaza in manunchiuri foarte stranse numite granuloame. Bacteriile se multiplica in interiorul granuloamelor, silindu-le pe acestea din urma sa creasca si sa se transforme in noduli tumorali necancerosi. Centrele acestor noduli au consistenta branzei moi. In timp, ele se lichefiaza si strapung peretii granuloamelor, iar bacteriile ajung in caile respiratorii si in cavitatile din plamani. Aerul plin de oxigen din aceste cavitati reprezinta un mediu ideal de proliferare pentru bacterii, care se multiplica foarte rapid. Ele se raspandesc astfel in celelalte cavitati ale plamanilor si chiar in alte parti ale corpului.
Fara tratament, majoritatea oamenilor care sufera de forma activa a TBC mor. Cei care supravietuiesc dezvolta simptome cronice, cum ar fi durerile din zona pieptului si tusea cu sange. In cazurile fericite, sistemul lor imunitar se recupereaza, iar boala intra in remisiune.
Raspandirea TBC.
La ora actuala, infestarile si mortalitatea datorata bolii sunt in crestere. Cele mai grav afectate regiuni sun zona subsahariana din Africa si Asia de Sud-est. Principala cauza de raspandire a bolii este epidemia de HIV . TBC si HIV au o relatie de prietenie letala pentru om, fiecare dinamizând progresul celuilalt.
Infestarea cu HIV suprima sistemul imunitar, facand dificil controlul bacteriilor TBC. De aceea, oamenii care sufera de HIV sunt mult mai predispusi sa faca forma activa a tuberculozei decat cei care nu sunt HIV pozitivi. TBC este una din pricipalele cauze ale mortalitatii in rândul bolnavilor de SIDA, nu numai datorita susceptibilitatii acestora fata de TBC, ci si datorita faptului ca TBC amplifica rata de multiplicare a virusului SIDA. Nu intamplator, unul din primele indicii ale imbolnavirii cu HIV este chiar izbucnirea brusca a tuberculozei.
Alti factori care contribuie la raspandirea TBC sunt:
- Inmultirea tulpinelor de TBC rezistente la medicamente
- Aglomerarile urbane (TBC se raspandeste cel mai usor in spatiile aglomerate si prost ventilate).
- Imigratia in crestere
- Cresterea incidentei saraciei si a lipsei de acces la sistemul de ingrijire medicala.