In ziua de astazi folosirea telefonului mobil este o necesitate ! – spun ahtiatii dupa tehnologiile moderne. In schimb conservatorii spun ca telefonul mobil este un moft.
Cert este ca ambele tabere au dreptate in felul lor, dar folosirea telefonului mobil in exces, fara o protectie adecvata duce cert si sigur la sinucidere lenta fara sa ne dam seama.
Oamenii de stiinta continua cercetarile pe marginea efectelor pe care telefonul mobil le poate avea asupra utilizatorilor. Cercetari efectuate in aproximaiv 15 tari au aratat ca folosirea excesiva a telefonului mobil poate creste riscul de cancer. Riscul exista chiar daca mobilul este folosit doar 15 minute in fiecare zi.
Potrivit lui Elisabeth Cadis, coordonatoarea unui studiu realizat anul trecut, cei care au vorbit la telefon peste 15 minute zilnic, timp de 15 ani, au un risc de 72 de ori mai ridicat de a face cancer, comparativ cu cei care nu utilizeaza telefonul mobil.
,,Cea mai mare problema este ca vom vedea adevaratele consecinte abia peste cativa ani, dupa zeci de ani de utilizare a telefoanelor mobile!”, a declarat, la randul sau, dr.Keith Black, seful sectiei Neurologie de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.
,,Telefonul mobil coace creierul precum cuptorul cu microunde !”
Specialistii de la Agentia Internationala de Cercetari in domeniul Cancerului au facut in 2011 cateva masuratori pentru a determina volumul de radiatii al telefonului mobil. Radiatiile solare, de exemplu au volumul 55; razele X sau razele gama emit radiatii ionizante, cu volum 75-78. In volumul 80 se inscriu radiatiile non-ionizante emise de campuri electromagnetice de frecventa redusa. In aceasta categorie se inscriu telefoanele mobile, ca si cuptoarele cu microunde.
,,In termeni simplisti, ce fac microundele mancarurilor din cuptor, asta face si telefonul mobil creierului. Il coace. Cum telefonul mobil este tinut la ureche, pot fi afectate functiile cognitive si de memorie ale creierului, lobii temporali ai creierului fiind in apropierea zonei urechii”, explica dr. Black. Cu alte cuvinte, pe langa riscul de a dezvolta tumori canceroase, mai exista si riscul afectarii capacitatilor cognitive si de memorare. Pericolul este cu atat mai mare la copii, intrucat craniul lor este mai subtire, deci radiatiile pot patrunde mai usor. In plus celulele se divid mai repede, iar impactul radiatiilor poate fi mult mai mare, a adaugat dr.Black.
Telefonul bobil la fel de riscant ca si fumatul si asbestul !
La randul lor, Agentia Europeana de Mediu, avertizeaza , in urma efectuarii mai multor studii, telefonul mobil poate fi introdus in categoria de risc asupra sanatatii populatiei, alaturi de fumat, asbest si benzina fara plumb. Mai mult, in cadrul institutiei s-a trimis un memo catre toti angajatii pentru a reduce utilizarea telefonului mobil. ,,Dezvoltarea cancerului, in special la nivel cerebral – ia ceva vreme. Este o ideie buna sa avertizezi oamenii asupra pericolului expunerii pe tremen lung la radiatiile emise de telefonul mobil”, a declarat dr. Henry Lai, profesor-cercetator in bioinginerie la Universitatea din Washington.
Potrivit datelor unui studiu realizat in 2010, persoanele analizate, utilizatoare de telefon mobil in ultimii 10 ani si chiar mai mult, si-au dublat riscul de a dezvolta ceea ce poarta denumirea de gliom – varietate de tumoare a sistemului nervos central (encefal sau maduva spinarii), dezvoltata pe seama celulelor gliale (celulele care asigura protectia si nutritia celulelor nervoase). Gliomul se grupeaza in diferite tipuri de tumori cerebrale, benigne (astricitom oligodendrogliom) sau maligne (gliobastom)
Un alt studiu realizat de Institutul American pentru Sanatate releva faptul ca dupa o utilizare de 50 de minute a telefonului mobil se remarca o crestere a activitatii creierului, dar nu s-a descoperit legatura directa dintre radiatiile telefonului mobil si stimularea activitatii cerebrale.
Reprezentantii companiilor de telefonie nu sunt convinsi de aceste studii si sustin ca registrele din spitale in ceea ce priveste cancerul nu arata nici o legatura clara aparuta de-a lungul timpului intre aceasta boala incurabila si utilizarea telefonului mobil.
Cu toate acestea, unii producatori de telefoane mobile avertizeaza in cartea tehnica a aparatului despre utilizarea frecventa a telefonului mobil. Unii producatori recomanda tinerea aparatului la cel putin 15 mm de corp, in timp ce altii la 25 mm. De asemenea ei mai recomanda utilizarea sistemelor handsfree, precum si apelarea SMS in locul convorbirilor. Exista specialisti care recomanda ca telefonul mobil sa nu fie folosit de persoane sub 18 sau chiar 21 de ani.
Totodata este de evitat utilizarea telefoanelor mobile in zona fara acoperire sau semnal slab, lifturi, etc. deoarece lipsa semnalului atrage dupa sine producerea mai multor radiatii in incercarea telefonului de a capta semnalul. (Sursa CNN.com via sfatul parintilor.ro)
Medic specialist in medicina muncii, dar si specialist in igiena radiatiilor, medicul roman Calin Marginean a postat pe blogul sau mai multe sfaturi privind utilizarea telefoanelor mobile.
,,Cand o persoana apeleaza cu ajutorul telefonului mobil o alta persoana. acesta emite intre 1,9 – 3 GHz ca sa conecteze antena de telefonie mobila, iar aceasta pe tine. 1,9 -3GHz insemna ca telefonul mobil emite intre 1.900.000.000 si 3.000.000.000 de vibratii pe secunda, vibratii care trec prin fiecare celula a corpului, dar mai ales a capului /craniului /creierului. Insa putem reduce aceasta iradiere cu 50% daca schimbam tactica.
Cum?
Daca tinem telefonul mobil in mana, la o distanta de corp, cu mana intinsa si abia cand ai vazut ca cel pe care l-ai apelat a raspuns la telefon duci aparatul la urche, radierea este considerata redusa.
Daca tinem telefonul mobil lipit de ureche si asteptam ca celalat sa raspunda, ne prajim efectiv creierul. Nu uita ca bolta craniana (adica oasele parietale si temporale) au o forma de antena parabolica, ce concentreaza undele in baza gatului (adica in glanda tiroida), in sani, si in varful plamanilor, aceste organe vor fi cele mai afectate dupa creier!”
Asadar, daca nu va puteti dezlipi de telefoanele voastre mobile, macar incercati sa reduceti cat de mult puteti radiatiile prin aceste sfaturi, iar, daca va echipati telefoanele mobile, laptopurile, cuptoarele cu microunde, televizoarele etc. cu o sursa de respingere a undelor electromagnetice veti fi protejati 100%.
Vestea buna este ca acum exista o alternativa viabila impotriva radiatiilor electromagnetice prin produsul de ultima generatie numit E-Protect Sticker (1buc)
Va garantam 100% functionarea sa prin demonstratie practica in momentul achizitionarii sale.
Detalii despre gama E-Protect Home (Conţine: 1 Disc E-Protect, 1 Card E-Protect şi 2) sau la telefon 0723 275 694