Produse CaliVita recomandate:
Organic Noni 3 linguri de plastic/zi
Ocean 21 3 linguri de plastic/zi
Liver Aid 3/zi
Probio Balance 3/zi
OxyMax 30 picaturi/zi
Pancreatita este o inflamatie acuta a pancreasului, o glanda mare aflata in spatele stomacului, in apropiere de duoden, partea superioara a intestinului subtire. Pancreasul secreta hormonii numiti insulina si glucagon, care controleaza folosirea glucozei si absorbtia ei in vederea transformarii in energie. Secreta de asemene enzime digestive care ajung in intestinul subtire prin intermediul canalului pancreatic. Aceste enzime digera grasimile, proteinele si carbohidratii din alimente. In conditii normale, ele nu devin active decat dupa ce ajung in intestinul subtire. Daca devin insa activein interiorul pancreasului, il pot afecta.
Tipuri
- Pancreatita acuta apare subit, dureaza o perioada scurta de timp si de cele mai multe ori dispare de la sine.
- Pancreatita cronica nu se vindeca singura si distruge lent pancreasul.
Ambele forme pot genera probleme grave. In cazurile cele mai severe pot aparea hemoragii, infectii si tesuturi distruse. Pot aparea de asemenea pseudo-chisturi (acumulari de fluide si de deseuri tisulare). In plus, enzimele si toxinele pot ajunge in fluxul de sange, care le transporta catre inima, plamani, rinichi si alte organe, unde produc leziuni. Pancreatita acuta apare mai frecvent la barbati decat la femei.
Tratamentul conventional depinde de severitatea atacului. Daca nu au aparut complicatii ale rinichilor sau plamanilor, pancreatita acuta se vindeca de regula de la sine. Tratamentul nu face decat sa sustina functiile vitale si sa impiedice complicatiile. Pacientul este internat in spital, iar fluidele ii sunt inlocuite pe cale venoasa.
Simptome
Primele semne ale pancreatitei acute sunt durerile in zona abdomenului superior, care pot dura cateva zile. Durerile pot fi severe si constante, extinzandu-se treptat asupra spatelui si in alte zone. Pot fi subite si intense, sau pot fi slabe la inceput, dar pot creste in intensitate in urma meselor.
Printre celelalte simptome se numara:
- Abdomenul umflat si sensibil
- Febra
- Greata
- Pulsul rapid
- Voma
Cazurile mai severe pot genera deshidratare si hipotensiune. Pot aparea o insuficienta cardiaca, pulmonara sau renala. Daca pancreasul incepe sa sangereze, pacientul intra in soc si poate chiar muri.
Cauze
Pancreatita acuta este cauzata de regula de pietrele la vezica biliara sau de alcoolism. Daca aceste cauze sunt excluse, celelalte cauze posibile trebuie explorate cu atentie pentru a-i acorda pacientului tratamentul cel mai adecvat. Hepatita A poate cauza pancreatita, la fel ca si anumita medicamente, inclusiv cele pentru convulsii si pentru artrita. Unele cancere si tratamentul chimioterapeutic pot declansa de asemenea aceasta boala.