Produse CaliVita recomandate:
Organic Acai 3 lingurite de plastic/zi
Nopalin 3/zi
Chromium Max 2/zi
Rhodiolin 3/zi
Hipoglicemia sau nivelul scazut al zaharului din sange apare atunci cand glucoza din sange scade si nu mai reusesc sa furnizeze suficienta energie pentru activitatile corpului.
Pentru a explica cum functioneaza acest mecanism, trebuie sa intelegem ce este glucoza, o forma a zaharului care reprezinta un combustibil important pentru corp. Carbohidratii sunt principala sursa dietetica de glucoza. Orezul, cartofii, painea, cerealele, laptele, fructele si dulciurile sunt alimente bogate in carbohidrati. Dupa o masa, moleculele de glucoza sunt absorbite in fluxul de sange, care le transporta catre celule, unde sunt convertite in energie. Insulina, hormonul produs de pancreas, ajuta glucoza sa patrunda in celule. Daca omul consuma mai multa glucoza decat are nevoie corpul sau in momentul respectiv, corpul depoziteaza excesul in ficat si in muschi, sub forma de glicogen.Corpul poate folosi glicogenul depozitat ori de cate ori are nevoie de energie intre mese. Glucoza suplimentara poate fi convertita de asemenea in grasime si depozitata in celulele grase. Atunci cand glucoza din sange incepe sa scada, glucagonul, un alt hormon produs de pancreas, il semnaleaza ficatului sa inceapa sa descompuna glicogenul si sa elibereze glucoza, pana cand glicemia sangelui revine la normal. In cazul persoanelor care sufera de diabet, glucagonul nu mai functioneaza normal si nu mai poate readuce glicemia la nivelul obisnuit.
In cazul adultilor si al copiilor mai mari de zece ani, hipoglicemia este rara, cu exceptia persoanelor care se trateaza pentru diabet, caz in care poate fi un efect secundar. Ea poate fi generata inclusiv de alte boli si medicamente, de deficitele hormonale si enzimatice si de tumori. Adeseori, este cauza unei conditii diagnosticate gresit ca sindrom al deficitului de atentie.
Peste jumatate din oamenii de peste 50 de ani care sufera de hipoglicemie au probleme cu tiroida.
Simptome
Printre simptome se numara:
- Stare de confuzie
- Dificultati de vorbire
- Ameteala sau senzatie de lesin
- Anxietate sau slabiciune
- Senzatia de foame
- Nervozitatea si tremuraturile
- Transpiratie profunda
- Insomnia
Oamenii care sufera de hipoglicemie pot fi foarte agresivi si isi ies foarte repede din fire. Oricare din simptomele de mai sus (uneori toate) poate aparea la cateva ore dupa consumul de dulciuri sau de grasimi. Aparitia si severitatea simptomelor sunt direct legate de intervalul de timp care a trecut de la ultima masa si de alimentele consumate. De aceea, dieta corecta este foarte importanta pentru oamenii care sufera de hipoglicemie.
Tipuri
- Hipoglicemie datorata postului este rezultatul abtinerii de la mancare timp de opt ore sau mai mult. Lipsa apetitului poate fi cauzata de imbolnavirea ficatului sau de o tumoare la nivelul pancreasului.
- Hipoglicemia functionala se datoreaza secretiei excesive de insulina de catre pancreas ca reactie la o crestere rapida a glicemiei din sange.
- Hipoglicemia reactiva apare atunci cand nivelul glicemiei din sange scade anormal de mult la 2-5 ore de la ultima masa.
Cauze
Hipoglicemia este cauzata de incapacitatea corpului de a gestiona cantitatile mari de zahar pe care o persoana medie din lumea occidentala trebuie sa le consume zilnic. Adevarata problema este supradoza de alcool, cafeina, stres, zahar si tutun.
Din punct de vedere medical, hipoglicemia este definita in relatie cu cauzele sale. Ea poate fi mostenita genetic, dar de cele mai multe ori este cauzata de o dieta inadecvata. Cauza cea mai frecventa este reactia alergica la gluten si la alte alimente. Multe alte dezechilibre fizice pot conduce la hipoglicemie, de pilda insuficienta glandelor suprarenale, pancreatita si problemele glandelor tiroide. Printre alte cauze se numara insuficienta hepatica cronica, fumatul si consumul excesiv de cafeina. De asemenea, scaderea nivelulului zaharului din sange poate fi un semn timpuriu de diabet. Diagnosticul corect este absolut crucial, intrucat simptomele hipoglicemiei pot ascunde alte boli.
Maniera conventionala de diagnosticare a hipoglicemiei este testul de toleranta la glucoza.
Oamenii care sufera de hipoglicemie trebuie sa cultive bucuria de a trai. Ei trebuie sa creada cu toata convingerea ca bucuria poate fi un lucru de durata.
Oamenii cei mai inclinati catre hipoglicemie sunt cei care iau medicamente pentru controlul hiperglicemiei si pentru diabet, de aceea se recomanda consumul a patru, cinci mese pe zi alcatuite din alimente integrale sarace in carbohidrati.
Se recomanda o dieta bogata in proteine, alcatuita din piept de pui, peste, cereale, chefir, branza slaba de vaci, iaurt slab, carne de curcan