Ochii sun alcatuiti din cornee, lentile, nervul optic si retina.
Vederea difera de la om la om. De aceea, noi ne folosim de celelalte simturi pentru a compensa insuficienta ochilor.
Pentru a ne focaliza la distanta, lentilele si muschii oculari se relaxeaza. Lentilele isi ajusteaza pozitia, astfel razele de lumina sa ajunga direct in spatele ochilor.
Daca muschii oculari se cotracta prea tare, lentilele ochilor devin mai rotunde. Când imaginea trece prin ele, ea devine incetosata, generând miopie. Aceasta afectiune apare atunci când lentilele se curbeaza la maxim pentru a crea imaginea corecta.
Boli si afectiuni ale ochilor:
- Astigmatism
- Cataracta
- Hipermetropie
- Insuficienta renala
- Degenerare maculara
- Miopie
- Glaucom
Glaucomul conduce la orbire din cauza presiunii sanguine crescute din interiorul ochiului, care conduce la distrugerea discului optic. Cauza este un blocaj la nivelul fluxului de sange care conduce catre nervul optic. Rezultatul este degenerarea fibrelor nervoase. Persoanele cu cel mai mare risc de glaucom sunt cele in varsta de peste 60 de ani, cele care sufera de diabet sau de hipertensiune, fumatorii, cele care folosesc steroizi si cele care sufera de o miopie severa sau care au istoric de glaucom in familie.
Tipuri
- Cea mai comuna forma de glaucom este numita glaucom cu unghi deschis. Boala nu genereaza simptome pana când progreseaza suficient de mult. De aceea, numai jumatate din oamenii care sufera de ea sunt constienti de acest lucru. Glaucomul cu unghi deschis nu genereaza nici un blocaj vizibil in structura ochiului, care pare normal. Simptomul cel mai pronuntat este pierderea sau întunecarea gradata a vederii periferice si pierderea treptata a vederii nocturne. Persoana ramane cu o vedere tunelara, migrene si nevoia de a-si schimba frecvent ochelarii, trecand la dioptrii din ce in ce mai mari.
- O forma mult mai putin comuna, dar mult mai grava de glaucom, este glaucomul cu unghi inchis. Aceasta boala nu genereaza simptome decat când este foarte tarziu, când ataca ireversibil vederea. Atacurile acestui tip de glaucom se petrec atunci când canalele prin care circula fluidele ochilor se blocheaza subit. Primele semne ale aparitiei acestei probleme sunt vederea incetosata, durerile sau disconfortul la nivelul ochilor, îndeosebi dimineata, incapacitatea pupilelor de a se adapta la intuneric si vederea halourilor in jurul luminii. Unele simptome pot fi insotite de greata si voma. Lezarea permanenta a vederii se poate intampla intr-un interval foarte scurt de timp, de 3-5 zile, ceea ce inseamna ca tratamentu in primele 24 de ore este imperativ.
- Glaucomul normotensiv apare chiar daca presiunea fluidelor din ochi este normala. In acest caz, nervul optic este lezat, iar perceptia vizuala scade la fel ca in cazul glaucomului de unghi deschis, dar fara presiunea fluidelor. De aceea, cercetatorii stiintifici au inceput sa se localizeze asupra nervului optic. Se crede ca exista si alte mecanisme in afara presiunii fluidelor care pot provoca lezarea nervului optic.
Cauze
Oamenii de stiinta cred ca glaucomul poate fi strans legat de stres, de problemele nutritionale si de anumite boli cum sunt diabetul si hipertensiunea. Un alt factor ar putea fi glutamatul, un aminoacid care se poate acumula excesiv in organism. Problemele cu colagenul, cea mai abundenta proteina din corpul uman, sunt de asemenea asociate cu glaucomul. Colagenul amplifica puterea si elasticitatea tesuturilor din corp, îndeosebi cele ale ochilor. Anomaliile colagenului si tesuturile din spatele ochilor contribuie la blocarea tesuturilor prin care se scurg de regula fluidele din ochi.
Persoanele cu glaucom trebuie sa-si verifice anual vederea la doctor si nu in ultimul rand sa consume Produse Naturale CaliVita cu efect terapeutic.
Lutein Plus 2/zi
C 1000 Plus 3/zi
Omega 3 Concentrate 3/zi
Garlic Caps 3/zi