Gingivita este o boala a dintilor care consta in inflamarea gingiilor si capata culoarea rosie, devenind foarte sensibile, sangerand cu usurinta in timpul periajului dentar, acand drept cauza placa bacteriana depusa la nivelul danturii.
Gingivita este prima treapta de dezvoltare a bolilor paradontale si pierderea dintilor, astfel foarte putine persoane isi dau seama de gravitatea afectiunii si apeleaza la medicul stomatolog pentru preventie, majoritatea ajung la medic când nu mai au alta cale si de multe ori este prea tarziu.
Gingivita este clasificata in functie de gravitate variind de la intensitate slaba la severa, iar netratata corespunzator poate duce la necrozarea gigivitei ulcerative.
Inflamarea gingiilor este cauzata de bacterii acumulate in cavitatea bucala unde are mediul favorizant de dezvoltare, spatiu cald, umed si constant de aprovizionare de mancare.
Daca sistemul imunitar nu este la cote maxime sa poata tine in frau populatia bacteriana, bacteriile migreaza rapid si pot destabiliza mecanismul de aparare al organismului, astfel suntem datori sa ne ajutam organismul printr-o alimentatie sanatoasa, facand sport, renuntand la viciile nocive, precum consumul de alcool, tutun, droguri.
Cauzele aparitiei gingivitei:
- Placa dentara
- Tartrul dentar
- Boli care slabesc sistemul imunitar
- Schimbari hormonale
- Diferite madicamente
- Igiena orala deficitara
- Istoricul familiei – factori genetici
- Varsta inaitata
- Tutunu
- Lipsa vitaminei C
- Diferite infectii
Simptome caracteristice gingivitei
- Gingii umflate, sensibile la atingere, culoare rosie
- Sangerari gingivale in timpul igienei orale
- Spatii intre gingii si dantura
- Dinti care se misca usor
- Durere in timpul masticatiei
- Sensibilitate crescuta a dintilor
- Miros neplacut al cavitatii bucale care nu dispar nici dupa igiena orala
Atentie!
Toate bolile paradontale incep cu dezvoltarea haotica a bacteriilor in cavitatea bucala, iar daca nu sunt tratate corespunzator, pana la pierderea dintilor nu mai sunt decat cativa pasi.
In stadiul de inceput al gingivitei bacteriile fac ca gingiile sa prinda culoarea rosie, sa se inflameze si sa sangereze, si totusi vestea buna este ca osul nu este afectat inca si nu sunt leziuni tisulare. Dar tratarea gingivitei cu indiferenta va duce inevitabil la paradontoza, de aceea nu amanati vizita la medicul stomatolog pentru tratament.
Sfaturi utile pentru profilaxia gingivitei
- Schimbarea modului de viata si alimentar renuntand la vicii, cafea, tutun, alcool, droguri
- Igiena orala adecvata prin perierea corecta a dintilor si gingiilor
- Folosirea periutei electricew zilnic
- Folosirea zilnica a atei dentare si a apei de gura
- Folositi periuta interdentara si a dusului bucal
- Curatati-va limba
- Alimentatie conform grupei dumneavoastra de sange pentru a mentine un nivel corec al zaharului din sange , dezvoltarea sistemului imunitar, astfel veti evita aparitia gingivitei
Intariti-va maxilarul prin consumul de Suplimente Alimentare CaliVita pentru a evita osteoporoza periodontala
Liquid C ½ lingurita/zi
Oxy Max 10 picaturi in 200ml apa – clatire
Coenzima Q10 Lozenges 1/zi sub limba
ParaProtex 3/zi