Gastrita conform dex – este boala care consta in inflamarea mucoasei stomacului si se manifesta prin dureri abdominale, balonari, greturi, varsaturi.
Gastrita poate fi declansata de diferiti factori infectiosi precum bacterii, virusi, fungi, paraziti, sau consumul de medicamente precum aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, la care se adauga alcoolul, fumatul, ciroza hepatica, boala cronica de rinichi sau stomacul operat recent.
Dintre toti factorii infectiosi cel mai des intalnit este infectia cu bacteria Helicobacter pylori, care se afla la nivelul mucoasei gastrice.
Gastrita apare in majoritatea cazurilor datorita dezechilibrului dintre factorii de agresiune si factorii de aparare, altfel spus a unui sistem imunitar slab.
Ca factori de agresiune putem aminti factorii de mediu precum fumatul, alcoolul, cafeaua, anumite ceaiuri ce contin cofeina (ceai negru, ceai verde), bauturile carbogazoase, cruditatile fac sa creasca hiperaciditatea favorizând instalarea gastritei, dar si sucul gastric bogat in acid clorhidric si pepsina.
Factorii de aparare ai mucoasei gastrice sunt reprezentati de sanatatea mucoasei gastrice, stratul de mucus ce apara mucoasa gastrica si fluxul sanguin ce o strabate.
Simptome caracteristice gastritei sunt:
- dureri sau arsuri in capul pieptului
- balonari
- greata, varsaturi
- eructatii
- scaderea apetitului alimentar
- rare ori scaune negre (in cazuri de sangerari)
Aceste simptome sunt mai frecvente primavara si toamna si pot fi confundate cu cele ale acidului gastric, esofagitei, cancerului esofagian, herniei epigastrice, herniei hiatale sau cancerului gastric.
Clasificare
- Gastrita cronica are o evolutie lenta si se datoreaza lipsei tratamentului sau nerespectarea regimului alimentar si de viata. Majoritatea cazurilor de gastrita se vindeca daca se respecta regimul alimentar pe o perioada indelungata de timp.
- Gastrita eritomatoasa – in aceste cazuri mucoasa este intacta dar are o culoare rosie la endoscopie.
- Gastrita acuta – se datoreaza in majotitatea cazurilor prin consumul de medicamente, alcool, iradiere, substante chimice si pare imediat dupa consumul celor de sus.
- Gastrita eroziva – in aceste cazuri mucoasa este rupta sangerand
- Gastrita acida sau hiperacida – se datoreaza acumularii une cantitati mari a acidului clorhidric
- Gastrita reflux biliar sau gastrita biliara – aceasta forma de gastrita este mai frecventa la cei cu stomacul operat, fierea scoasa sau dischinezie biliara.
- Gastrita ulceroasa – se asociaza cu ulcerul gastric
- Gastrita uremica – este caracteristica persoanelor cu insuficienta renala datorita eliminarii unor substante prin mucoasa stomacului si nu pot fi eliminate prin urina.
- Gastrita pstmedicamentoasa – se datoreaza consumului de medicamente
- Gastrita bontului – apare la pacientii operati la stomac, deoarece in urma interventiei ramane o portiune mica numita bont, astfel bila din duoden trece liber intr-o cantitate mai mare in stomac, iritând mucoasa gastrica prin spalarea mucusului protector impotriva acidului clorhidric gastric, sau a altor substante nocive care ataca stomacul inflamandu-l, ducând la gastrita.
- Gastrita nervoasa – este caracteristica si apare la persoanele stresate fie din cauza locului de munca, vietii cotidiene sau poate aparea la persoanele internate in spital avand diferite boli grave.
Complicatii
In cazul in care gastrita nu este tratata sau tratata cu „indiferenta” aceasta poate evolua in timp de la gastrita acuta la gastrita cronica. Gastrita cronica se poate manifesta sub diferite forme, de la inflamarea mucoasei gastrice la eroziuni care se poate poate transforma in gastrita hemoragica, apoi ulcer gastric sau cancer.
Infectia cu Helicobacter pylori duce la dezvoltarea ulcerului duodenal, care netratat duce la perforarea peretelui duodenal si pot aparea diferite complicatii precum cancerul gastric sau limfonul malign.
Tratament
In primul rand bolnavul trebuie sa inteleaga ca schimbarea modului de viata si alimentar este primordial, trecând la un rgim dietetic, eliminând alimentele care sunt nocive precum cafeaua (mai ales pe stomacul gol) sau ceaiurile care contin cofeina, bauturile carbogazoase si alcoolice, cruditatile, condimentele si renuntarea la fumat.
Toate acestea sunt necesare pentru ai da timp mucoasei gastrice sa se refaca. Mucoasa gastrica se poate face atat prin tratament medicamentos cu efectele sale adverse cat si prin tratament antiinfectios in cazul in care se constata prezenta bacteriei Helicobacter pylori sau a altori agenti patogeni, sau mai aveti la indemana Produsele CaliVita cu efect terapeutic, fara efecte secundare.
Dumneavoastra alegeti!
Green Care 6/zi
Organic Noni 3 linguri de plastic/zi
Rhodiolin 3/zi
ParaProtex 4/zi