Produse CaliVita recomandate in Enuriazis
Organic Noni 3 linguri de plastic/zi
Rhodiolin 3/zi
ParaProtex 3/zi
Enuriazis este boala care se manifesta prin pierderea de urina, in general acest fenomen se intampla noaptea , caracteristic fiind baietilor mai mici de 5-6 ani, cu o frecventa de 2-3 ori pe saptamana.
Majoritatea parintilor sunt alarmanti de enuriazisul juvenil, dar in 90% din cazuri nu sunt probleme fiziologice, 15% dintre copii cu varste cuprinse intre 4-12 ani , iar cazurile majore sunt la copii care au varsta peste 15 ani, avand un procent de 3% din cazuri.
Trebuie sa intelegem cu totii ca enuriazisul nu este o boala, afectiune, ci un simptom, care in majoritatea cazurilor au ca efect dezvoltarii intarziate a controlului vezicii urinare.
Enuriazisul nu este o problema de comportament, copii nu fac pipi in pat ca vor in mod intetionat ci somnului profund datorat oboselii.
Enuriazisul este clasificat ca doua tipuri:
- Enuriazisul nocturn – se produce accidental noaptea
- Enuriazisul diurn – se produce in cursul zilei
Enuriazisul nocturn este de doua feluri:
- primar – atunci când copilul nu si-a dezvoltat niciodata controlul asupra vezicii urinare pe timpul noptii
- secundar – este un „„accident” al copilului când acesta uda patul pe timpul noptii, dupa ce a avut un control asupra vezicii urinare mai mult de sase luni. Enuriazisul nocturn secundar se poate datora unui stres emotional cauzat de aparitia pe lume a unui fratior sau a unei surioare, probleme scolare sau fricii parientale. Rareori acest enuriazis nocturn secundar poate sa insemne cauza unei anomalii fiziologice.
In cazul in care va intrebati de ce se produce enuriazisul nocturn va putem spune ca:
Vezica urinara are rol de a strange urina. La un moment dat când aceasta este plina, centrii nervosi de la nivelul peretelui trimite mesje la creier, care ii ordona golirea vezicii urinare. In cazul in care copilul doarme iar creierul nu receptioneaza ordinul, vezica urinara se va goli instataneu.
Specialistii ne transmit ca enuriazisul are cauze necunoscute, dar sunt factori pertubatori care pot determina aparitia sa.
- Volumul mic al vezicii urinare
- Factori genetici
- Infectii la nivelul vezicii urinare si a rinichilor
- Constipatia
- Hormonul antidiuretic
- Intarziere in dezvoltarea si cresterea normala a copilului
- Somnul profund
- Dieta necorespunzatoare – bogata in lactate, citrice, ciocolata, zaharuri si coloranti iritanti
- Factori psihologici si sociali – probleme emotionale
Pe langa tratamentul medicamentos pe care vi-l recomanda medicul pentru copii mai mare de 7 ani va sfatuim sa apelati si la tratamentul psihologic care cuprinde:
- folosirea unui sistem de alarma când patul se uda – tratamentul se poate aplica copiilor care au varste de 6-7 ani, fiind eficace in 70% din cazuri.
- încurajarea copilului sa pastreze lenjeria intima si a patului curata prin laude si recompense pentru noptile „curate”
- schimbarea patului de catre copil când acesta il uda
- antrenamentul vezicii urinare – exersarea retinerii urinei pentru un timp indelungat
Dar atentie si folosirea Produselor CaliVita specifice pentru aceasta afectiune.
Organic Noni 3 linguri de plastic/zi
Rhodiolin 3/zi
ParaProtex 3/zi