Produse CaliVita recomandate in Diabet
Nopalin 6/zi
Chromium Max 2/zi
Organic Acai 3 linguri de plastic/zi
Rhodiolin 3/zi
Bioharmonex
Apa alcalina Aquarion
Diabetul este o boala in care corpul nu produce sau nu foloseste corect insulina creata. Insulina este un hormon care ,,deblocheaza” celulele corpului, permitand glucozei sa intre si sa le alimenteze cu energia de care au nevoie pentru viata de zi cu zi.
Tipuri de diabet
- Prediabet – este o conditie care apare atunci când nivelul glucozei din sange este mai mare decat cel normal, dar nu suficient de mare pentru a pune diagnosticul de diabet de tip 2. Exista 54 de milioana de americani care sufera de prediabet, la care se adauga 20,8 milioane de diabetici.
- Diabet gestational – afecteaza 4% din totalul femeilor gravide.
- Diabet de tip 1 – este supranumit ,,diabetul copilariei” si rezulta din incapacitatea corpului de a produce insulina.
- Diabet de tip 2 – este urmarea rezistentei la insulina (conditie in care corpul nu foloseste corect insulina pe care o secreta), la care se adauga un deficit relativ de insulina. Foarte multi oameni care sunt diagnosticati cu diabet au acest tip de boala.
,,Rezistenta la insulina” este o expresie care descrie incapacitatea corpului de a-si folosi propria insulina. Atunci când mancam, corpul nostru transforma carbohidratii in glucoza, care patrunde in fluxul de sange. Nivelul zaharului din sange creste, iar corpul secreta insulina, care se ataseaza de celule ca un paznic, permitand glucozei sa intre in ele si sa fie inmagazinata sub forma de energie. Daca insulina nu reuseste sa ajunga la celule, ea ramane in fluxul de sange. Glicemia din sange ramane ridicata, iar pancreasul continua sa secrete insulina. In final, el devine epuizat, iar nivelul glicemiei din sange incepe sa creasca.
In esenta, exista trei lucruri de care omul are nevoie pentru a depasi rezistenta la insulina:
- Un regim zilnic de exercitii fizice
- Sa scada in greutate
- O medicatie corecta
Cauze
Cauza diabetului continua sa fie necunoscuta, dar factorii genetici si cei de mediu precum dieta , lipsa exercitiilor fizice si obezitatea par sa joace un anumit rol.
Studiile referitoare la persoanele cu diabet au dezvaluit informatii noi, care aduc mai multa lumina asupra dezvoltarii si cauzelor bolii.
- Un indiciu al diabetului este pastrarea culorii sprancenelor in conditiile in care restul parului albeste.
- Potrivit unui studiu , daca o femeie poarta sutien de cupa D sau mai mare la varsta de 20 de ani, ea este de 5 ori mai predispusa sa faca diabet.
- Cercetari de ultima ora arata ca luna nasterii poate juca un anumit rol in dezvoltarea diabetului de tip 1. Copii care se nasc primavara sunt mai expusi riscului.
- Desi pana recent a fost ignorata, pierderea auzului este considerata la ora actuala o complicatie a diabetului
- Cei care sufera de paradontoza sau de boala pierderii dintilor sunt mai expusi incidentei diabetului.
- La fel si oamenii expusi unui nivel ridicat de pesticide si erbicide.
- La unii oameni, diabetul apare inca din faza fetala.
Tratamentul conventional
Tratamentul diabetului de tip 1 include administrarea de insulina. Boala apare atunci când pancreasul nu mai produce acest hormon; de aceea, bolnavii trbuie sa-si injecteze insulina pentru ca glucoza din sangele lor sa nu scape complet de sub control.
Diabetul de tip 2 este controlat prin medicamente. Daca acestea nu mentin nivelul glucozei din sange in parametri normali, este administrata inclusiv insulina.
Nutritia adecvata este fundamentala in controlul oricarei forme de diabet, iar informatiile legate de ea sunt disponibile pentru toata lumea.
Testare si monitorizare
Pentru testarea diabetului este folosit un aparat electronic care citeste nivelul glicemiei. Tot ce trebuie sa faci este sa iti intepi varful degetului si sa aplici o picatura de sange pe ecranul de testare. Aparatul indica pe loc nivelul glicemiei.
Care este nivelul normal al glucozei din sange?
Daca acesta este masurat dimineata, imediat dupa trezire, pe nemancate, el trebuie sa fie de 4,0-5,6mmol/l. De la 6,0 la 7,0mmol/l el arata o anumita toleranta la glucoza; valoarea este considerata la limita. O valoare egala sau mai mare de 7,0mmol/ltimp de 2-3 zile la rand arata prezenta diabetului.
Daca ai mancat , nivelul zaharului din sange trebuie sa fie de cel mult 7,8mmol/l la doua ore dupa masa. Daca valoarea este mai mare ea reprezinta un motiv de ingrijorare.
Testul cu hemoglobina A1C (HbA1c) arata nivelul zaharului din sange pe perioada ultimelor 3 luni.
Este importanta de asemenea testarea regulata a ochilor.
Provocarile diabetului
Hipoglicemia/ Nivelul scazut al glicemiei
Una din provocarile diabetului este scaderea glicemiei sau hipoglicemia.
Scaderea nivelului glucozei din sange este cauzata de consumul anumitor alimente inadecvate, de practicarea prea multor exercitii fizice fara a-i oferi corpului combustibilul de care are nevoie si de consumul excesiv de medicamente. Semnele de avertizare sunt vederea incetosata, transpiratiile reci, starea de confuzie, durere de cap, starea de foame, iritabilitate, senzatia de ,,cap cat o banita”, accelerarea pulsului si tremuraturile. Un pahar de lapte rece sau de suc de portocale ridica imediat nivelul glicemiei.
Alimentele de urgenta sunt 3-4 tablete de glucoza comerciala, un pahar de suc de portocale, unul de lapte degresat, o lingurita de miere sau 4-6 bombonele. Persoana trebuie sa se odihneasca timp de 15 minute, iar apoi sa isi testeze nivelul glucozei din sange. Daca acesta este inca foarte redus, ea poate consuma alte 15 grame de carbohidrati. Procesul este repetat pana când nivelul glicemiei revine la normal.
Hiperglicemie/Nivelul ridicat al glicemiei
Daca valoarea glucozei din sange este prea ridicata, vorbim de hiperglicemie.
Aceasta valoare poate fi cauzata de consumul ridicat de carbohidrati, de lipsa exercitiilor fizice, de stresul excesiv, sau de alte boli.Semnele de avertizare sunt: incetosarea vederii, piele uscata si mancarimi, oboseala, urinare frecventa, senzatia de foame si de sete.
O persoana diabetica ar trebui sa isi monitorizeze in permanenta glicemia cu ajutorul unui aparat bun. Ea nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe ceea ce simte, caci adeseori dereglarea glicemiei nu genereaza nici un fel de simptome.
Ketoacidoza diabetica
Ketoacidoza este starea in care glucoza ramane in sange, dar nu patrunde in celule. Atunci când zaharul din sange are o valoare ridicata, acest lucru arata ca celulele sângelui nu pot folosi glucoza asa cum ar trebui. De aceea, aceasta ramane in sange. Când celulele corpului sunt infometate si au nevoie de glucoza , organismul isi descompune grasimea pentru a obtine energie. In urma acestui proces raman anumite deseuri numite ketone. Acestea ajung in fluxul de sange si il acidifiaza. Ketoacidoza apare îndeosebi la persoanele insulino-dependente. Diabeticii ar trebui sa isi testeze ketonele ori de cate ori se simt rau. Semnele de avertizare sunt: respiratia care miroase a alcool, cresterea glicemiei la o valoare mai mre de 13,0mmol/l, dificultatile de respiratie, greata, durerile de stomac, voma si slabiciune generalizata.
Diabetul si celelalte boli
Atunci când apare o boala nelegata de diabet, este posibil ca nivelul hormonilor din sange sa creasca si sa amplifice si mai mult glicemia. De aceea, daca ai diabet, este cu deosebire important sa te ingrijesti in timpul oricarei boli. Glicemia trebuie verificata la 2-4 ore, iar valorile constatate trebuie notate. Trebuie sa iei medicamentele recomandate de doctor si cantitatea de insulina prescrisa de acesta. Respecta cu strictete dieta recomandata. Bea multa apa si fa vizite dese la doctor, pana când ajungi sa te simti mai bine.
Stresul
Atunci când suntem stresati, organismul nostru secreta niste substante numite hormoni ai stresului. Acestia determina celulele sa elibereze in sange glucoza inmagazinata si interfereaza cu insulina , creand fenomenul numit rezistenta la insulina. Oamenii care au diabet ar trebui sa practice tehnici de relaxare, sa rada cat mai des, sa doarma suficient, sa adopte o dieta cat mai sanatoasa si sa identifice factorii de stres din viata lor.
Depresia
Depresia clinica este mult mai comuna in rândul diabeticilor, decat in cel al populatiei generale. Motivele nu sunt cunoscute deocamdata. Este posibil ca insasi solicitarile suplimentare impuse de gestionarea diabetului – testarea periodica a sângelui, restrictiile alimentare – sa conduca la stres si la depresie. Diabetul este asociat cu mania, vinovatia, tristetea si lipsa controlului. Oamenii care sufera de depresie clinica nu sunt foarte eficienti in controlul glicemiei lor si nu respecta cu strictete tratamentul indicat.
Printre simptomele cele mai cunoscute ale depresiei sunt:
- Apatia si retragera din planul social
- Sensibilitatea emotionala excesiva
- Gândurile de sinucidere
- Iritabilitate
- Stari proaste de spirit si disperarea
- Absenta pretuirii de sine
- Gândirea pesimista
- Incapacitatea de a experimenta starea de bucurie sau de fericire
Rinichii
Diabetul este principala cauza a insuficientei renale in SUA. Nivelul ridicat al glucozei din sange are tendinta sa lezeze in timp rinichii, generând asa-numita neuropatie diabetica. Pe masura ce boala se accentueaza, rinichii isi pierd capacitatea de a elimina deseurile din corp.
Exista cinci etape ale neuropatiei:
- Fluxul de sange creste, generând un proces de hiper-filtrare si un flux excesiv de urina. In aceasta etapa rinichii se maresc.
- Rata procesului de filtrare ramane ridicata , iar unitatile de filtrare incep sa fie lezate.
- Cantitati mari de proteine se pierd prin urina si pot fi detectate la orice analiza a acesteia . Poate aparea hipertensiunea.
- Neuropatie clinica avansata: rata procesului de filtrare scade si mari cantitati de proteine trec in urina. Hipertensiune devine stabila
- Faza finala a bolii renale: rata procesului de filtrare scade dramatic si apar simptomele insuficientei renale.
Pentru a preveni imbolnavirea rinichilor , diabeticul trebuie:
- Sa isi controleze tensiunea sangelui
- Sa bea suficienta apa
- Sa isi faca o verificare anuala la doctor
- Sa isi mentina glucoza din sange in limite normale
- Sa previna infectarea rinichilor
- Sa scada consumul de proteine
- Sa isi supravegheze urmatoarele simptome: durerile de spate, chiar sub cutia toracica, urina cu sange, frisoane si febra, urina neclara, slabiciune si oboseala, hipertensiune, proces excesiv de urinare, ketone in urina, dureri sau arsuri in timpul procesului de urinare.
Boala rinichilor este tratata prin:
- O dieta saraca in proteine
- O dieta saraca in sodiu
- Antibiotice
- Controlarea tensiunii sângelui cu ajutorul inhibitorilor ACE
- Pastrarea sub control a glicemiei din sange
Sistemul cardiovascular
Diabeticii sunt mai predispusi la bolile de inima decat la orice alte afectiuni. Date fiind problemele circulatorii asociate cu hiperglicemia, cu nivelul ridicat al insulinei, cu rezistenta la insulina si cu indicatorii anormali ai lipidelor, inima poate fi extrem de vulnerabila la boala. De aceea, autocontrolul este foarte important pentru diabetici, caci aceasta boala poate afecta inima si arterele.
Picioarele
Persoanele care sufera de diabet au un risc ridicat de a avea probleme cu picioarele. Circulatia proasta si hiperglicemia care le este specifica pot afecta celulele, îngreunând vindecarea ranilor si infectiilor. Picioarele bolnave nu pot sustine corect presiunea greutatii corporale din cauza leziunilor produse de diabet. Printre problemele care pot aparea (îndeosebi in cazurile de hiperglicemie cronica) se numara:
- Un risc ridicat de a face grife digitale (,,degete in ciocan”) si ruperea arcului talpii
- Un risc ridicat de rupere si infectare a pielii, care pot duce la cangrena si amputare.
- Un risc ridicat de a face picior de atlet sau fungi la unghiile de la picioare.
- Un risc ridicat de ciocuri si bataturi
- Amorteli si furnicaturi care impiedica simtirea ranilor si durerilor.
De aceea, îngrijirea picioarelor este foarte importanta pentru diabetici. Ei trebuie sa se spele zilnic, sa le usuce apoi bine, sa aplice lotiuni de hidratare a pielii si pulberi medicinale. Trbuie sa isi inspecteze zilnic picioarele, sa verifice daca nu au facut basici intre degete, daca nu au taieturi, zgarieturi si schimbari ale culorii. Ciocurile si bataturile trebuie extirpate.
Daca suferi de diabet, trebuie sa citesti cat mai mult despre aceasta boala si despre consecintele ei , sa consumi Produsele Naturale de la CaliVita pentru a tine boala sub control si a nu avea aceste efecte negative ale bolii.
Nopalin 6/zi
Chromium Max 2/zi
Organic Acai 3 linguri de plastic/zi
Rhodiolin 3/zi
Bioharmonex
Apa alcalina Aquarion