Produse CaliVita recomandate in Coxartroza
Joit Protex 3/zi
Whaite Willow 3/zi
Shark Aid 3/zi
Super Soya Lecithin 3/zi
Curcuma PRO 3/zi
Coxartroza este un reumatism cronic degenerativ al articulatiei coxofemurala, si mai este cunoscuta si sub denumirea de artroza soldului. Are ca principala caracteristica distrugerea in timp a cartilajului articular la nivelul soldului. Este o boala pasiva, ireversibila cu un debut lent, duce in final la anchilozarea articulatiei soldului provocând dureri de nesuportat. Boala apare de obicei dupa varsta de 50 de ani, dar nici tinerii nu sunt scutiti, daca sunt supusi unor traumatisme puternice la nivelul soldului ca: luxatie de sold, fractura de cap femural.
Deasemeni tinerii pot fi expusi coxartrozei si din cauza unor afectiuni tratate incorect sau neglijate precum luxatie congenitala de sold, epifizioliza.
Evolutia coxartrozei este lenta, in timp duce la deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat cu 2-5cm, inflamatii la nivelul coloanei lombare, celelalte articulatii coxo-femurale datorita suprasolicitarii, articulatiei genunchiului pe aceeasi parte, care duc in final la imposibilitatea bolnavului de a se incalta , imbraca, de a se spala si chiar imobilizarea la pat.
Vrem sau nu vrem, mersul nostru depinde de articulatia soldului cum este numita in termeni medicali, iar in termeni stiintifici articulatie coxo-femurala care este formata din doua oase coxalul si femurul, prezinta doua suprafete acoperite de o structura elastica numita cartilaj hialin, avand rol de a permite alunecarea lina si nedureroasa a oaselor. Articulatia coxo-femurala are rol de a suporta greutatea corporala si a ne ajuta sa ne mentinem pozitia verticala.
Cartilajul hialin este format din 95% apa si matrice cartilaginoase extracelulare, iar restul de 5% reprezinta condrocitele. Condrocitele sunt celule cu functii speciale si au cel mai lung ciclu celular dintre celulele organismului, dar si cel mai lung ciclu de refacere. Cartilajul daca este distrus refacerea sa dureaza foarte mult. Daca solicitarile sunt mari la nivelul articulatiei coxo-femurale apare coxartroza.
Coxartroza sau artroza soldului apare atunci când cartilajul se uzeaza in timp si dispare lasand osul dezgolit, astfel structura osoasa se modifica aparand denivelarile – osteofitele (ciocurile) care blocheaza articulatia coxo-femurala.
Coxartroza are ca simptome principale urmatoarele:
- Dureri la nivelul soldului care pot iradia sau nu in lateral sau la nivelul genunchiului
- Imobilizarea matinala sau generala dupa un repaus mai lung
- Mers greoi din cauza rigiditatii articulatiei coxo-femurale
- Atrofie musculara la nivel de muschi care permit mobilitatea articulatiei coxo-femurale
Pentru diagnosticare cat mai exacta este bine sa fie urmariti o serie de factori printre care enumeram:
- Distanta parcursa fara dureri
- Schiopatatul la mers
- Intervalul de timp al administrarii medicatiei impotriva durerii
- Gradul de scadere a calitatii vietii cotidiene
La examinarea radiologica a articulatiei coxo-femurale se poate observa
- Ingrosarile de pe suprafata laterala a osului coxal
- Îngustarea spatiului intre articulatii
- Denivelarile sub forma de ciocuri – osteofitele
In coxartroza ca si in oricare boala este valabil principiul care spune ca este mai ieftin sa prevenim decat sa tratam, de aceea va sfatuim sa introduceti in modul dumneavoastra de viata consumul de Produse CaliVita cu efect terapeutic.
Joit Protex 3/zi
Whaite Willow 3/zi
Shark Aid 3/zi
Super Soya Lecithin 3/zi
Curcuma PRO 3/zi