Produse CaliVita recomandate in Constipatie
Pure Yucca 3/zi
Pure Inuline 3 doze/zi
Nopalin 6/zi
Liqiud Chrophyll 3 linguri de plastic/zi
Constipatia este definita ca tulburare a functiei sistemului digestiv, caracterizata prin dificultatea sau imposibilitatea de evacuare a colonului prin întârzierea scaunului peste trei zile.
Constipatia nu este numai o problema digestiva, constipatia se poate datora si modului de viata si alimentatie care poate avea consecinte grave in timp, ce pot duce chiar la cancer de colon.
Constipatia nu este o afectiune ci un simptom care poate sa apara in anumite afectiuni, sau in afara oricarei afectiuni, iar o alimentatie neadecvata grupei sanguine, duce in mod frecvent la constipatie.
Anatomia colonului
Intestinul este impartit in doua parti:
- Intestinul subtire format din duoden, jejun si ileon
- Intestinul gros format din cecul, colonul ascendent, transversal, descendent, sigmoidul si rect
In conditii normale intre 1 si 2 litri de continut lichid intra pe zi in prima parte a intestinului gros, unde este amestecat pentru a se asigura contactul optim intre continutul intestinului si suprafata mucoasei intestinale. Excesul de apa si anumite subtante chimice cum ar fi sarurile anorganice pot fi reabsorbite.
Colonul este principalul depozit, in care materiile fecale sunt stocate, formate si apoi eliminate.
Prin absorbtia excesului de apa din materiile fecale , este prevenita pierderea acesteia prin tractul gastrointestinal, iar transportul prin intestinul gros este facut de miscarile musculaturii.
Miscarile musculare sunt de trei feluri: segmentare, peristaltice si in ,,mase”.
- Segmentarea – este contractarea intermitenta a segmentelor invecinate ale intestinului, care ajuta la amestecarea continutului intestinal, permit absorbtia apei care duce la formarea scaunului.
- Peristaltismul – inseamna contractiile sgmentelor consecutive adiacente ale intestinului care ajuta la deplasarea continutului intestinal in directia rectului si apoi in afara organismului.
- Miscarile in ,,masa” -sunt rare si asemanatoare cu miscarile peristaltice. Necesitatea de evacuare a materiei fecale apare când fecalele ajung in rect, întinzând partile acestuia si stimulând terminatiile nervoase ale mucoasei. Odata cu inaitarea in varsta sensibilitatea terminatiilor nervoase se depreciaza si este necesara o contributie mai mare a muschilor din peretele abdominal pentru eliminarea materiilor fecale.
Eliminarea materiei fecale este in egala masura independenta de vointa si constient controlata, in general dimineata când trecem la pozitia verticala, iar materialele fecale acumulate in timpul noptii, preseaza segmentele inferioare ale intestinului, ceea ce duce la necesitatea de a defeca.
Acesta este ritmul normal fiziologic al miscarilor intestinale. Tulburarile in functionarea normala a intestinului duc la constipatie cronica in cele mai multe cazuri.
Constipatia poate fi de mai multe tipuri:
- constipatie cronica – trei zile pe luna, cel putin trei luni pe an
- constipatia pasagera – schimbarea domiciliului
- constipatie acuta – apare brusc – ocluzie intestinala
Printre factorii care duc la constipatie putem enumera:
- Hrana saraca in fibre alimentare – legume, fructe
- Consumul alimentelor rafinate – carne, lactate, paine alba, dulciuri
- Hidratare deficitara
- Sedentarismul
- Stresul, anxietatea, depresia
- Abtinerea de a merge la toaleta
- Hemoroizii
- Tulburari ale colonului si afectiunile sistemului digestiv
Alte cauze ale constipatiei pot fi cele medicale:
- Boli neurologice – scleroza multipla, Parkinson, AVC, leziuni ale maduvei, pseudo-obstructia intestinala.
- Boli metabolice – diabet, uremie, hipercalcemie, hipo/hipertiroidism
- Tulburari sistematice – amiloidoza, sclerodermia, uremia
- Bolile colonului si rectului, obstructii intestinale, diverticuloza, tumorile, stricturile colorectale, cancerul.
- Administrare de medicamente, calatorii, sarcina la femei
- Utilizarea in exces a medicamentelor
Persoanele care sufera de constipatie pot avea urmatoarele simptome:
- dureri abdominale
- balonare, flatulenta,
- dureri de cap – cefalee, migrena
- anorexie, greata
- oboseala
Medicii avertizeaza ca eliminarea materiei fecale cu intarziere, creste riscul inmultirii bacteriilor in intestin si reabsorbtia toxinelor in organism.
Constipatia poate genera diferite afectiuni precum cele cardiace, abdominale, hernie hiatala, posibila rupere a varicelor esofagiene. De asemenea constipatia poate duce la formarea hemoroizilor, fisurilor anale, sau degenerari ale colonului.
Pentru a preintampina efectele nedorite ale constipatiei va sfatuim sa va schimbati modul de viata si de alimentatie, introducând in alimentatia dumneavoastra Produsele CaliVita pentru digestie usoara, iar in cazul constipatiei produsele recomandate mai jos.
Pure Yucca 3/zi
Pure Inuline 3 doze/zi
Nopalin 6/zi
Liqiud Chrophyll 3 linguri de plastic/zi