Conform studiilor de specialitate colitele sunt procese inflamatorii ale peretelui intestinului gros, fiind consecinta unor afectiuni infectioase specifice de tip bacterian, viral, parazitar sau nespecifice, inflamatorii sau infectioase precum infectia dentara, amigdaliana, rinofaringiana, colicistica, genitala.
Atunci când procesul inflamator se extinde si la intestinul subtire deja vorbim de enterocolite.
Daca aveti dureri abdominale, va balonati, apare diareea, va scade pofta de mancare, pierdeti in greutate fara motiv, va anunt ca acestea sun simptomele colitei.
In aparitia colitei un factor de risc major este alimentatia neadecvata grupei sanguine, la care se adauga o masticatie insuficienta, alimente alterate. Printre colitele cele mai frecvente putem enumera:
- Colita de fermentatie – se datoreaza consumului exagerat de hidrocarburi, fainoase, fructe, cruditati, dar poate fi si disfunctia pancreasului exercin, care face ca flora de fermentatie sa devina in exces. Aceste tulburari inflamatorii au rdept consecinta scaune diareice albicioase, iritarea rgiunii periarala, balborisme, emisie de gaze fara miros.
- Un alt tip de colita este cea de putrefactie si se datoreaza consumului excesiv de alimente proteice precum carnea, fasolea, de masticatie incorecta, mancam repede, inghitim boluri alimentare mari si astfel apare digestia insuficienta care duce la constipatie, alterneaza scunele moi cu cele tari, apare emisie de gaze urat mirositoare.
- Colita cauzata de agenti fizici – apare datorita iradierii organelor abdomonale , pelviene in urma radioterapiei.
- Colita ischemica – apare cu diaree moderata sanguinolenta si este caracteristica persoanelor cu afectiuni organice aterosclerotice.
- Colita necrotica – apare in caranom intestinal, obstructii intestinale cu Clostridium, insuficienta cardiaca, insuficienta renala.
- Colita asociata antibioterapiei – apare datorita actiunilor toxice alergii modificând flora saprofita.
Examenele paraclinice pot fi de folos in diagnosticarea corecta a colitei, cauzelor care duc la aparitie si a tratarii sale.
Primul pas pentru tratarea colitelor incepe cu repaus la pat si reechilibrarea organismului prin:
- Evitarea stresului, surmenajului
- Respectarea orelor de somn
- Renuntarea la alcool, tutun, cafea
- Evitarea frigului
- Plimbari si activitati fizice moderate
- Echilibrarea sistemului neuro-vegetativ
- Compresii calde, bai calde si raze ultrascurte pe abdomen
- Consumul de apa cu PH alcalin
- Alimentatia conform grupei sanguine
- Cinci mese pe zi moderat cantitativ
- Masticatie corecta fara vorbit, lectura, uitat la TV
- Se reduc glucidele- fructe, lapte când scaunele sun de fermentatie, adaugand carne slaba.
- Se exclude carnea si se cresc glucidele, fibrele atunci când scaunele sunt de putrefactie.
Atentie!
Grupa sanguina O – sunt mancatorii de carne si de aceea au de obicei deficienta de vitamina C, potasiu si iod. Predispozitie la alergii, astm, tulburari de coagulare a sangelui, afectiuni ale tiroidei si ulcer gastric
Grupa sanguina A este a vegetarienilor, nu sunt capabili sa extraga din carne substantele nutritive de baza si din aceasta cauza au carente in substante antioxidante, fier si enzime. Este predispusa la perturbari ale metabolismului lipidic, aterescleroza, afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale sangelui si cancer
Grupa sanguina B – Daca vor consuma carne de pui, rosii si porumb va introduce in organism acele lectine care vor crea anumite transformari si de aceea nu trebuie sa consume aceste alimente. Grupa sanguina B este predispusa la infectii virale, diabet, boli autoimune si disfunctii ale sistemului nervos central. În general grupa sanguină B are un sistem nervos central foarte sensibil şi fragil, motiv pentru care foarte frecvent poate să apără sindromul de oboseală cronică. La aceste persoane poate să apără diabetul zaharat, de această dată de tip II, nu insulinodependent ci datorită rezistenţei pereferice la insulină, aşa zisele boli autoimune, de cele mai multe ori datorită consumul unor alimente nefavorabile care conţin lectine, sau şi ca o consecinţă a unei sensibilităţi excesive faţă de un anumit tip de infecţii virale, cu viruşi numiţi de infecţii virale cu viruşi numiţi agenţi virali cu acţiune slabă care să poate să apără scleroză multiplă sau scleroză miotrofică bilaterală şi altele. Aceste afecţiuni autoimune de obicei includ aceste afecţiuni cum ar fi scleroza multiplă şi artrită reumatoidă
Grupa sanguina AB – Semana cu grupa sanguina A, dar are nevoie de mai multa carne. Este deficitara in fier, antioxidanti si enzime. Este predispusa la anemie, cancer si afectiuni cardiovasculare. Grupa sanguină AB este o combinaţie care întruneşte toate punctele slabe ale grupei sanguine. A şi. B.
Se recomanda reducerea cantitatii de carne de pui si a carnii de vita. Este preferabil sa consume carne de miel, curcan, oaie, iepure. Este bine sa eviti produsele din carne afumata sau conservata
Pentru detalii accesti linkul
http://www.calivita-tanase.ro/suplimentele-alimentare-in-functie-de-grupa-sanguina/
Produse Calivita cu efect terapeutic recomandate in colita
Pure Inuline 3 doze/zi
Liquid Chlorophyll 3 linuri de plastic/zi
Meel Time 3/zi
Probio Balance 3/zi
Acidophilus 3/zi