Produse CaliVita recomandate in Ciroza
Ocean 21 – 3 linguri de plastic/zi
Liver Aid 3/zi
Culevit 6/zi
Arginine Plus 3/zi
Meel Time 3/zi
Putine organe din corp pot fi comparate cu ficatul din perspectiva serviciilor pe care ni le aduce acesta. La fel ca in cazul inimii, toate drumurile din corp duc la ficat.
Una din cele mai importante functii ale ficatului este secretia bilei necesara pentru digestie. Absorbtia mineralelor si vitaminelor depinde in totalitate de bila. Dupa procesarea acestor substante nutritive de catre sistemul digestiv, ele sunt trimise catre ficat pentru extragerea fierului, vitaminei A si vitaminei B12 , care sunt stocate pentru uz viitor.
In plus, ficatul sintetizeaza acizii grasi, aminoacizii si glucidele, creând o substanta numita factor de toleranta la glucoza, ce echilibreaza glucidele din sange.
Ficatul filtreaza pesticidele, medicamentele si foarte alte multe toxine, astfel incat corpul sa nu fie contaminat cu ele.
El este responsabil pentru reglarea functiei tiroidei prin conversia tiroxinei (hormonul tiroidian) in forma ei mai activa, tridotironina. Conversia inadecvata a acestui hormon poate duce la hipertiroidism.
Ficatul descompune numerosi hormoni, cum ar fi adrenalina, insulina si estrogenul, dupa îndeplinirea functiilor acestora.
Ciroza determina înlocuirea tesuturilor sanatoase ale ficatului cu tesuturi cicatrizate. Mai devreme sau mai tarziu, acestea blocheaza fluxul din sange care trece prin ficat si incetineste procesarea medicamentelor, hormonilor, substantelor nutritive si toxinelor, inclusiv producerea de proteine si a altor substante de catre ficat.
Potrivit expertilor, ciroza se afla pe locul sapte in rândul cauzelor mortalitatii.
Cauze
Hepatita A, ficatul prea gras si abuzul de alcool sunt principalele cauze ale cirozei in SUA. Exista insa si alte cauze care afecteaza ficatul cum ar fi:
- Deficitul de antitripsina alfa1, o enzima specifica din ficat.
- Blocarea canalului biliar care duce de la ficat la intestine
- Fibroza chistica
- Diabetul
- Bolile stocarii glicogenului
- Hemocromatoza, o conditie care conduce la absorbirea unei cantitati prea mari de fier si la depozitarea acestuia in ficat si alte organe.
- Hepatita B, C si D.
- Obezitatea
- Insuficienta cardiaca, ce face ca fluidele sa fie resorbite in ficat
- Boala lui Wilson, cauzata de depozitarea unei cantitati prea mari de cupru in ficat.
Simptome
Simptomele cirozei variaza in functie de etapa bolii. Printre ele se numara:
- Nuanta maronie sau portocalie a urinei
- Fecale cu sange
- Vanatai
- Confuzie, dezorientare, schimbarea personalitatii
- febra
- Retentia fluidelor (edem) si umflarea gleznelor, picioarelor si abdomenului
- Macarimi ale pielii
- Lipsa de energie
- Fecale deschise la culoare
- Pierderea apetitului
- Pierdere sau castig subit in greutate
- Ingalbenirea pielii (galbinare, icter)
Pentru ciroza hepatica putem folosi antioxidantii si aminoacizii de la CaliVita