Produse CaliVita recomandate in Cardiopatie ischemica
Rhodiolin 3/zi
Super Mega Coenzima Q10 – 1-2/zi
Resveratrol 3/zi
Omega 3 Concentrate 3/zi
Senior Formula 3/zi
Cardiopatia ischemica este strigatul flamand al muschiului cardiac (miocard) dupa o irigare si o oxigenare mai buna, avand drept cauza îngustarea sau blocarea arterelor coronare de ateroscleroza.
Cardiopatia ischemica are o legatura stransa cu diferite boli care duc la evolutia ei, si in ordinea gravitatii lor putem enumera.
- angina pectorala
- infarctul miocardic
- insuficienta cardiaca
- aritmie
- moarte subita
Pentru a ne face o imagine cum se declanseaza cardiopatia ischemica, care sunt simptomele ei, trebuie sa pornim de la cauzele care o pot provoca.
Cauzele si factorii de risc:
- Arterele coronare sunt vasele de sange care hranesc miocardul (muschiul cardiac). In decursul timpului se formeaza depozite de grasimi pe interiorul acestora numit placa de aterom. Acest proces de stenozare (ingustare) a vasului de sange datorita placilor de ateroame se numeste ateroscleroza, si are ca factori de risc principali: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si hipercolesterolemia.
- Cu timpul placa de aterom se fibrozeaza (stabilizeaza) reducand fluxul sanguin catre inima, astfel inima primind mai putin sange duce la ischemie si nu va face fata la efortul de a pompa sange in aceste conditii de suprasolicitare. Inima suprasolicitata duce la boala de angina pectorala, avand ca semn caracteristic durerea in piept ca o ghiara, care apare de obicei dupa efort.
- Atunci când vasul de sange este obturat complet sau pe un vas aterosclerozat partial se formeaza un tromb (cheag de sange) care opreste definitiv circulatia sanguina a acelui vas, lasandu-l fara hrana si oxigen duce la infarctul miocardic.
Pe acest fond pot aparea aritmiile grave sau chiar rupturi ale peretelui muscular din respectiva zona, ducând la complicatii foarte periculoase ale infarctului.
Ca si simptome in infarctul miocardic apare durerea asemanatoare anginei pectorale, dar avand o durata mai mare, aproximativ 20 de minute, mult mai intensa, ramificandu-se pe bratul stang, palma, degete, gat, maxilar, spate sau abdomen, insotita de transpiratii, ameteli, grata, varsaturi sau lesin.
Ca tratament principal ar fi profilaxia, prin eliminarea factorilor de risc ca: sedentarismul, alimentatia bogata in grasimi de origine animala, tutunul alcoolul.
Se racomanda exercitiul fizic (30 de minute de mers pe jos zilnic), dieta si alimentatie bogata in acizi grasi omega 3 si omega 6, care protejeaza inima, dar si consumul de Nutrienti Esentiali de la CaliVita cu efect terapeutic, obtinuti in conditii farmaceutice.