Produse CaliVita recomandate in Candidoza
Oregano Oil 30 picaturi/zi
Gravital Juice 3 linguri de plastic/zi
Acidophilus 3/zi
Garlic Caps 3/zi
Candidoza este o infectie a mucoaselor si a pielii provocata de ciuperci din genul Candida.
Vrem sau nu vrem exista o flora prezenta tot timpul in tubul digestiv, in vagin, pe piele fara a ne cauza vreun disconfort existential. Flora aceasta este formata din microorganisme avand rol de protectie precum Acidophilus cat si microorganisme potential patogene precum Candida Albicans, intre cele doua trebuie sa existe un echilibru pentru a nu creste aciditatea, si organismul sa fie sanatos.
Daca s-ar rupe din diferite motive si microorganismele cu potential patogen se multiplica haotic atunci in organism se produc infectii de tip candida.
Candida Albicans poate fi intalnita si in intestinul uman, vagin, piele. Infectia cutanata datorata candidei, se manifesta sub forma unor eruptii de mici pustule albicioase, dar candidoza poate evolua si dezvolta intr-o forma severa la pacientii imunocompromisi, ajungând pana la infectii sistematice sau chiar endocardita.
Candidozele se pot clasifica ca fiind:
Candidoze superficiale (cutaneo- mucoase)
- Candidoze bucale – se manifesta uneori printr-un muguet, dupa faza acuta in care limba si interiorul cavitatii bucale au o culoare rosie aprinsa, devin uscate si lucioase, apar depuneri albicioase.
- Candidozele cutanate – sunt localizate la nivelul plicilor corpului, apar leziuni care apar din profunzimea plicilor, prind o culoare rosie, zemuiesc si se intind simetric de o parte si alta a unui ,,guler albicios”. Aceste candidoze cutanate pot aparea si dezvolta si la baza unghiilor sau pot complica un eritem fesier al sugarului.
- Candidozele genitale – se manifesta la femei printr-o vulvovaginita cu secretii albicioase, si mancarimi locale. La barbati candidoza genitala se manifesta printr-o balanita cu secretii albe cremoase in santul dintre gland si preput, acestia avand mancarimi si scurgeri uretrale frecvente.
Candidozele sistematice (profunde) – acest tip de candidoza se datoreaza unei candidoze a pielii sau a mucoaselor care desemineaza pe cale sanguina plecând de la o perfuzie. Se manifesta la pacientii imunodeprimanti, la pacientii cu corpuri straine in corp definitive precum proteza valvulara cardiaca, cater intravenos si la persoanele dependente de droguri injectabile.
Candidozele profunde pot lasa urme adanci daca nu sunt tratate corespunzator. Ele pot sa atinga creierul provocând meningita, abces al creierului, ochiului ii pot provoca retinita septica, endolfalmie, inima-endocardita. Deasemeni pot afecta plamanii, ficatul, splina, rinichii si caile urinare superioare.
Factorii de risc ai aparitiei candidei:
- antibiotice
- sarcina
- diabetul zaharat
- obezitatea
- sistemul imunitar slabit
Simptomele candidozei
- scurgeri vaginale anormale
- dureri in timpul contactului sexual
- jena si durere in timpul urinarii
- inrosirea si unflarea vulvei
- mancarimi vaginale si labiale
- senzatie de arsura
Sfaturi utile pentru prevenirea candidozei
- Igiena adecvata – pastrati zona genitala uscata si curata, evitati sapunul si baile de sezut fierbinti
- Stop dusurilor vaginale – puteti elimina bacteriile ,,prietenoase” si benefice mucoasei vaginale
- Consumati Acidophilus daca urmati tratament cu antibiotice
- Evitati relatiile sexuale pasagere
- Evitati folosirea parfumurilor, deodorantelor in zona genitala
- Stop lenjeriei intime din matase, naylon – purtati lenjerie intima din bumbac
- Nu folositi tampoane interne daca suferiti de diabet
- Atentie la glicemie
Pentru prevenirea si tratarea candidozei va recomandam Produsele CaliVita cu efect terapeutic