Produse CaliVita recomandate in Calculii biliari
Zen Thonic 3 linguri de plastic/zi
Probio Balnce 3/zi
Super Soya Lecithin 3-6/zi
Cholestone 3/zi
Colicistul sau vezica biliara mai este cunoscuta in termeni populari ,,fiere”. Are forma de para, mai este asemuita cu un mic saculet. Are o lungime intre 7,5 si 15 cm, pozitionata in partea dreapta de sus a abdomenului sub ficat, este legata de acesta si intestinul subtire prin caile biliare, si are rolul de a depozita bila secretata de ficat.
Rolul bilei este de a ajuta la digestia grasimilor si este eliminata de vezica biliara in intestinul subtire prin caile biliare.
Calculii biliari numiti in termeni populari ,,pietre” sunt formati din colesterol si alte substante constituiente bilei, sunt de forme si marimi diferite, de la dimensiuni microscopice, a unui bob de orez si poate ajunge la marimea unei mingii de golf.
In general, acesti calculi biliari nu pun probleme, dar daca blocheaza un canal excretor necesita tratament specific. Calculii biliari se formeaza datorita cantitatii mari de colesterol acumulat in bila sau disfunctionalitatii vezicii biliare, astfel ii putem clasifica in doua tipuri:
- calculi biliari de colesterol – 80% din cazuri
- calculi biliari de pigmentare – 20% din cazuri
Tipul litiazei este foarte important deoarece pietrele de colesterol raspund mai bine la tratamentul nechirurgical, decat cele de pigmentare.
Calculii biliari de dimensiuni microscopice duc la formarea ,,namolului biliar” care se poate pune in evidenta prin examinarea ecografica abdominala.
Simptomele litiazei biliare
1.Litiaza biliara silentioasa
- Majoritatea persoanelor care au calculi biliari, nu au simptome, astfel pietrele lor raman ,,silentioase” si sunt descoperite accidental la ecografie abdominala sau tomografie compiuterizata
2.Colica biliara este cunoscuta sub denumirea de durere biliara, localizata in partea dreapta sus a abdomenului, zona subcostala dreapta si are urmatoarele caracteristici:
- Apare in zona epigastrica si se poate extinde in parte dreapta superioara a spatelui si umarului.
- Jeneaza miscarile respiratorii normale si profunde.
- Ca durata variaza de la 15 minute la 24 de ore (durata medie 1-5 ore).
- Apare noaptea alterând somnul.
- Apare dupa mese.
Durerea este asociata de obicei cu stari de voma. Durerea asociata cu febra, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare poate fi un semnal de infectie biliara – colecistita.
Litiaza biliara netratata sau netratata corespunzator face ca acesti calculi biliari sa blocheze fluxul enzimatic digestiv, secretat de pancreas care duce la pancreatita.
Factorii de risc care duc la litiaza biliara
- Persoanele de sex feminin sunt predispuse de a fece calculi biliari
- Varsta – persoanele peste 40 de ani
- Obezitatea
- Curele de slabire – scaderea rapida in greutate
- Baypass-urile gastrice – interventii chirurgicale pentru obezitate
- Colesterolul si trigliceridele
- Boala Crohn
- Factori genetici
- Sarcina
- Tratament cu estrogeni
- Anticonceptionalele orale
- Diabetul
- Siclemia (alte afectiuni asociate cu distrugerea celulelor rosii)
- Ciroza si fibroza severa a ficatului
- Unele medicamente
- Postirea frecventa
Profilaxie
Nu se cunoaste inca o reteta, o metoda sigura, care poate preveni sau stopa aparitia litiazei biliare, dar putem reduce riscul aparitiei calculilor biliari daca:
- mentinem greutatea optima
- evitarea curelor de slabit cu pierdere in greutate rapida
- dieta alimentara echilibrata cu mese regulate, conform grupei sanguine
- miscarea si exercitiile fizice regulate
- evitare administrarii compusilor pe baza de estrogen
Pentru a preintampina si combate calculii biliari va recomandam sa va schimbati modul de viata si alimentatie conform grupei sanguine, si folositi cu incredere Produsele CaliVita cu efect terapeutic.