Produse CaliVita recomandate in Boala lui Wilson
Iron Plus 1/zi
Pro Selenium 3/zi
Garlic Caps 1/zi
Mega Zinc 1/zi
VitaminaE 1/zi
Stress Management 3/zi
Boala lui Wilson este o afectiune genetica (mostenita) care conduce la acumularea unei cantitati prea mari de cupru in organele vitale. Boala se manifesta in multe forme diferite si poate ramane latenta ani la rand. Daca nu este tratata, poate fi fatala. Din fericire, daca este diagnosticata devreme, este tratabila, iar majoritatea celor care o fac pot duce o viata normala.
Cuprul joaca un rol cheie in dezvoltarea oaselor sanatoase, a colagenului, nervilor si melaninei ( un pigment al pielii). In mod normal, acest mineral este absorbit de alimente, iar excesul este excretat prin bila, o substanta produsa de ficat.
Boala lui Wilson este o mutatie genetica a cromozomului 13 care afecteaza ATP7B, o proteina ce asista transportul cuprului catre bila. ATP7B este inplicata inclusiv in incorporarea cuprului in ceruloplasmina, o proteina care transporta acest mineral in fluxul de sange.
Defectele genei ATP7B genereaza o eliminare inadecvata a cuprului din organism. De aceea, el se acumuleaza in interiorul ficatului, unde poate produce pagube insemnate. In timp, excesul de cupru iese din ficat si incepe sa se acumuleza in celelalte organe, indeosebi in creier, ochi, rinichi si incheieturi, producand astfel pagube la nivelul organelor si tesuturilor. Ficatul si sistemul nervos central sunt de obicei cele mai afectate.
Boala lui Wilson este mostenita ca o caracteristica recesiva autosomala, ceea ce inseamna ca pentru a face aceasta boala este necesar ca persoana sa mosteneasca doua exemplare ale genei defecte, cate una de la fiecare parinte.
Daca amandoi parintii sunt purtatori ai genei anormale a bolii lui Wilson, copilul are 25% sanse sa se nasca cu doua gene normale, 50% sanse sa devina la randul lui purtator al genei si 25% sanse sa faca boala propriu-zisa. De aceea, se recomanda ca toti copiii parintilor purtatori ai genei sa fie testati de mici pentru a afla daca se pot imbolnavi.
Simptome
In cazul persoanelor care sufera de boala lui Wilson, cuprul incepe sa se acumuleze in ficat imediat dupa nastere, dar simptomele nu apar de regula decat incepand cu varsta de 5 sau 6 ani. Boala in sine devine aparenta inainte de varsta de 30 de ani, dar simptomele pot aparea mult mai tarziu.
Ficatul
Dat fiind ca ficatul este principalul filtru al organismului, cuprul incepe sa se acumuleze mai intai in acest organ, iar cei mai multi dintre oameni care sufera de boala lui Wilson au leziuni la nivelul ficatului, inclusiv dureri abdominale si galbinare (icter), anemie si stari de voma cu sange.
Boala poate conduce la ciroza, adica leziuni ireversibile in interiorul ficatului care ii afecteaza acestuia capacitatea de a-si indeplini functiile vitale. Printre simptomele cirozei se numara unflarea abdomenului sau a picioarelor si splina marita.
Simptome neurologice 
O treime din oameni care sufera de boala lui Wilson manifesta simptome neurologice cum ar fi mersul nesigur, dificultatile de vorbire, salivare excesiva, spasmele musculare si tremuraturile.
Probleme psihologice si de comportament
Boala lui Wilson poate conduce la schimbari subite de personalitate si la un comportament inadecvat. Copii care sufera de aceasta boala pot fi diagnosticati gresit ca avand probleme de comportament, din cauza atitudinii lor haotice.
Ochi, rinichi si oase
Multi oameni care au boala lui Wilson, inclusiv cei care nu manifesta simptome exterioare, fac o pigmentare auriu-maronie in jurul corneei numit rimelul lui Kayser- Fleisher. In mod evident, aceasta se datoreaza acumularii de cupru in zona. Boala lui Wilson poate interfera inclusiv cu functia de filtrare a rinichilor si poate conduce la osteoporoza.
Sfaturi
Diferite alimente, indeosebi fructele de avocado, ouale, ficatul de animale, ciupercile, nucile, alunele si fructele de mare contin cantitati considerabile de cupru deci trebuie evitate. In plus:
- Trebuie evitat consumul de alcool, cafea, tutun
- Trebuie consumata ceapa – intrucat contine sulf care extrage excesul de cupru
- Apa potabila trebuie testata pentru a afla cat cupru contine – de aceea va recomandam consumul de apa alcalina Aquarion
- Daca persoana ia multivitamine, trebuie sa verifice cat cupru contine acestea.