Boala Celiaca
Produse CaliVita recomandate in Boala Celiaca
Rhodiolin 3/zi
Stress Mnagement 3/zi
Vital A, B, 0, AB 3/zi
Power Mins 3/zi
Pure Inulin 3 doze /zi
Probio Balance 3/zi
Ocean 21 3 linguri de plastic pe zi
Boala Celiaca este o conditie digestiva declansata de proteina numita gluten, aflata in biscuiti, paine, paste, crusta de pizza si multe alte alimente care contin faina de grau. Este posibil ca si alimentele care contin faina de orz, ovaz si chiar secara sa contina gluten.
Atunci cand o persoana care sufera de boala celiaca mananca gluten, in intestinul subtire se declanseaza o reactie imuna care lezeaza acest organ. In mod normal, intestinul subtire este captusit cu niste structuri asemanatoare cu niste fire de par sau cu scamele unui covor de plus (dar la scara microscopica). Acesti peri absorb vitaminele, mineralele si alte substante nutritive din alimentele digerate. Boala celiaca afecteaza perii, iar suprafata interioara a intestinelor devine incapabila sa absoarba substantele nutritive, eliminandu-le odata cu fecalele.
Absorbtia redusa de substante nutritive poate provoca un deficit de vitamine care poate conduce apoi la alte boli. Acestea pot fi cu deosebire grave in cazul copiilor, care au nevoie de o nutritie corecta pentru a creste si pentru a se dezvolta. Din fericire boala celiaca poate fi tinuta sub control prin schimbarea dietei alimentare.
Unii experti sustin ca boala celiaca a aparut inca de la trecerea umanitatii de la o dieta bazata pe carne si seminte la una bazata pe grau cultivat.
Cauze 
Boala celiaca este adeseori mostenita. Ea poate aparea la orice varsta, desi problemele nu apar decat atunci cand glutenul este introdus in alimentatie.
Boala poate aparea dupa o trauma, o infectie, o rana fizica, dupa stresul nasterii, dupa o operatie chirurgicala sau dupa orice alt stres sever.
Complicatii
- Constipatie
- Afectiuni osoase – osteoporoza
- Lipsa ciclului menstrual
- Pubertate intarziata
- Infectii ale cailor respiratorii
- Sterilitate, impotenta
- Memorie si concentrare deficitara
- Stari depresive la adulti si nervozitate accentuata la copii
Simptome
Simptomele bolii celiace pot imita alte conditii medicale, cum ar fi cele nervoase, anemia, boala lui Crohn, ulcerul gastric, sindromul colonului iritabil, infestarile cu paraziti si afectiunile pielii. Majoritatea celor care sufera de aceasta boala se plang de dureri abdominale intermitente, balonare, si diaree, dar unii nu au nici un fel de simptome gastrointestinale.
Boala se poate manifesta si prin modalitati mai putin evidente, cum ar fi depresia, iritabilitatea, durerile de incheieturi, durerile musculare, carcei, neuropatie, osteoporoza, urticarii si deranjamente la stomac.
Printre indiciile care arata o proasta absorbtie a substantelor nutritive din cauza bolii celiace se numara:
- Crampe abdominale, gaze si balonare
- Diaree
- Oboseala si slabiciune
- Scaune cu miros neplacut, de culoare cenusie
- Osteoporoza
- Pierderea accentuata in greutate
- Incetarea dezvoltarii la copii
Sfaturi
Persoanelor care sufera de boala celiaca li se recomanda o alimentatie bogata in alimente proaspete si cat mai putin tratate termic.
- Legume si fructe
- Peste si carne
- Soia si leguminoase
- Quinoa, orez, mei
- Faina de porumb, cartofi, orez, soia, naut
- Lactate cu mentiunea ca persoanele cu intoleranta la lactoza le pot consuma dupa 3-6 luni
„Boala celiaca este o afectiune autoimuna care dureaza toata viata. Evitarea glutenului este necesara pentru ca, in cazul unui om sanatos, refuzul de a consuma gluten inseamna eliminarea unor fibre esentiale si a unor surse importante de probiotice si vitamina B”, sustine Kirsten Crothers, purtatorul de cuvant al British Ditetic Association, citata de The Independent.